Choď na obsah Choď na menu
 


AKÝ SI -AMERICKÝ AKITA ?

18. 10. 2009

Obrázok Tento "príspevok" som napísala ešte za čias,keď žil Cassius /možno v r.2000-2001/,vtedy sa AA volali "velký japonský pes".Je to taká moja krátka, vlastná výpoveď o živote s AA.

O plemene Americká akita /VJP/ sa u nás donedávna skoro nevedelo.Vo svete bolo už dávno rozšírené,ale v našich končinách do roku 1999 nebolo zo strany FCI uznávané,takže široká verejnosť ani nemala možnosť sa o ňom bližčie viac dozvedieť.Až na pár jednotlivcov,ktorí ich aj napriek tomu chovali a propagovali povodnú líniu tohoto jedinečného plemena.

Moj pes má 18 mesiacov.A keďže si myslím,že AA je výnimočné plemeno,chcem vám o ňom bližšie porozprávať.

Aký vlastne AA je?Je to veľký,statný a sebavedomý pes.Budí pozornosť nielen svojou veľkosťou a výzorom,ale aj celkovým sebavedomým a hrdým správaním sa.Dá sa veľmi dobre vycvičiť,ale chce to veľa trpezlivosti.Časom sa stáva výborným ochrancom rodiny.Každého člena si "stráži".Šteká naozaj málo,ozaj len keď treba,keď sa niečo vonku deje.Pri prechádzkach po ulici psov štekajúcich za plotmi si jednoducho nevšíma.Ku psom,ktorých stretneme je skor priateľský alebo nevšímavý.Beda však,ak ten druhý zavrčí, /asi nepriateľsky/potom sa to nemusí vždy skončiť dobre....a aj po čase si toho psa pamatá a dáva mu to patrične najavo - šteká do neho,alebo je vyšponovaný v strehu.

Je veľmi čistotný.Tento moj  ani vo voliére nevykoná potrebu.Ak sa mu to aj pritrafí,zahrabe to ako profesoinál -zemou,pilinami....

Moj pes trávi čas dňa aj v byte.Tu je tiež bezproblémový.Má svoje obľúbené miesta na leňošenie.Ak potrebuje ísť von na potrebu,ide ku vchodovým dverám a tým to vlastne dá najavo,alebo je viditeľne nervóznejší.

Má veľmi rád deti,nielen moje,ale aj ostatné z rodiny,vlastne tie,s ktorými je často v kontakte.Rád sa s nimi hrá,naťahuje o hračky alebo sa len tak necháva maznať.Má svoje obľúbené hračky,najma synove plyšáky...hryzie ich alebo akože loví.Zatiaľ nezničil žiadnu.Na rozhryzenie má starú topánku alebo pokazenú hračku z umelej hmoty.Je celkovo veľmi hravý.Malému dieťaťu by mohol pri hre nechtiac ublížiť svojou veľkosťou,preto treba pri tom na nich dávať pozor.Stalo sa mi to pri mojom synovi,že psík na neho od radosti vyskočil a spadli obaja.

K návštevám je priateľský,za príchodu každého ovonia a potom si ľahne pod stol,aby všetko počul.Pod ten stol sa strčí ozaj len vtedy,keď príde návšteva,ak sú doma len domáci,ani si na to miesto nespomenie,na ležanie si nájde niečo lepšie..

K cudzím ľuďom sa správa rozne.Akoby vycítil,čo je dotyčný zač-či má psov rád alebo nie.Ak je človek milovníkom zvierat,dá sa mu pohladkať,je prítulný a ak vycíti že nieje,snaží sa od neho vzdialiť,odísť od neho čím skor preč.

Veľmi rád sa kúpe,behá vedľa bicykla,vozí sa v aute...Každodenné dlhé prechádzky za každého počasia sú u nás samozrejmosť.Nemá rád-asi ako vačšina psov-letné horúčavy.

Je to naozaj veľký rodinný priateľ,člen rodiny,bez ktorého si svoj život už ani nevieme predstaviť!

Prešlo už veľa rokov,veľa sa toho zmenilo,ale AA bude stále mojou srdcovkou...