Choď na obsah Choď na menu
 


Torzia žalúdka u psov.

27. 3. 2012

 

Torzia (otočenie) žalúdka
Torzia - jeden z najväčších strašiakov každého psíčkara.
Do ambulacie prichádza smutný majiteľ „psíka“, niekedy aj so zlosťou a spustí: „Neviete, pani doktorka, čo sa nášmu ovčiakovi Bobimu mohlo stať? Včera sme boli vonku, on sa normálne hral, behal. Večer sa ešte s chuťou najedol a ráno bol mŕtvy. Určite ho niekto otrávil.“
Na moju otázku „Čo jedol?“ prichádza podráždená odpoveď: „Ja som mu dal len granule a čistú vodu. To musí mať na svedomí sused XY.“ Moja druhá otázka smeruje k nebohému psíkovi: „Ked ste ho našli, mal nazvracané v kotci a bol zdutý?“ Väčšinou je odpoveď „Áno“. Je to jasné. Odpoviem: „Váš pes uhynul na torziu žalúdka“. „A to je čo?“
Tento obraz v ambulancii nie je výnimkou a často sa ma naň pýtajú už aj skúsení psíčkari. Preto sa vám to pokúsim jednoducho vysvetliť a hlavne poradiť, ako tomu predchádzať.
Torzia (otočenie ) žalúdka je komplex zmien, ktoré nastanú po dilatácii (nadutí) a pretočení žalúdka okolo svojej osi, kedy väčšinou stiahne aj slezinu. Takže poďme postupne:
Príčiny
Predispozíciu na vznik torzie má veľkosť psa v zmysle čím väčší, tým väčšie aj riziko torzie. Literatúra uvádza, že u psov pod 15 kg sa vyskytuje len ojedinele.
Ďalším faktorom je kŕmenie. Ide buď o bohaté nakŕmenie alebo väčšie množstvo suchého krmiva s voľným prístupom k vode. A potom už netreba veľa.
Mnohí ľudia si mylne myslia, že na pretočenie treba naozaj prudký pohyb. Nie je to vždy pravda. Nevoľnosť po prejedení, alebo po suchej potrave vedie k zvýšenému smädu. Žalúdok naplnený potravou a tekutinou postupne rozťahujú tvoriace sa plyny. Postupne ho premiestňujú, až sa úplne otočí, čím spôsobí nepriechodnosť pažeráka a pyloru (koncová časť žalúdka) a stiahne zo sebou aj slezinu. Zdutie sa stále zväčšuje, komprimuje veľké cievy a bráni pohybu bránice. Činnosť srdca klesá. Celé telo je menej zásobované kyslíkom, až nastáva obehový šok a smrť. Toto celé trvá niekoľko hodín.
 
Ako tomu predísť?
Venujte pozornosť kŕmeniu. Ak aj kŕmite suchou potravou, vyberte si kvalitnú značku. Z takýchto granúl nie je potrebné dávať také nadmerné množstvo ako z nekvalitných a tiež nemajú veľkú tendenciu napučievať ako špongia. Preto sa žalúdok tak neroztiahne.
To isté platí aj pre varenú stravu. Radšej menej kvalitného krmiva ako veľa nekvalitného.
Pozor aj na príliš slané výrobky, ktoré navodia smäd. (Mali sme torziu u pacienta, s ktorým sa jeho pán podelil o údenáče a následne sa išli prejsť k Hornádu).
Zabezpečte, aby sa pes po kŕmení nenapil práíliš veľkého množstva vody. Preto je dobré, ak má pes prístup k vode počas celého dňa.
Granule môžete po zaliatí nechať nasiaknuť vodou (napučať) už vo vonkajšom prostredí (max polhodinu)
U obrovských plemien sa odporúča kŕmenie z misky z vyvýšeného miesta, aby veľký pes pri jedení nebol veľmi predklonený.
Nekŕmiť psa rýchlokysnúcou potravou (polievky a pod.) ani ťažko stráviteľnými veľkými kusami (napr. mäsa)
Zabrániť prevaľovaniu psa cez chrbát po prijatí potravy
Pri rizikových plemenách rozdeliť krmnú dávku na dvakrát
Ak to je možné, choďte ho po jedle o niekoľko hodín skontrolovať.
A čo budete kontrolovať?
 
Príznaky:
Silná bolestivosť brušnej dutiny, pes je nepokojný, stoná, vzdychá, často má snahu zvracať. Dôležité: zvracia len penu alebo vodu, nie potravu (nemožné kvôli zatočeniu žalúdka). Výrazne sa začne nadúvať. Spočiatku ľavá strana brucha, neskôr celé brucho. Ak po ňom poklepete, vydáva dutý, tympanovitý zvuk. Na ďalšie príznaky nečakajte, OKAMŽITE VOLAJTE VETERINÁRA
 sadajte do auta alebo taxíka a okamžite utekajte na operáciu. Je to jediná možnosť ako psa zachrániť, ináč v bolestiach do rána zomrie.
Tu sa čakať neoplatí rozhodujú nie hodiny, ale minúty. Dúfam, že ak sa budete držať našich rád, tak nás nebudete musieť nadránom budiť s tragickou správou o úhyne. Veľa šťastia s vašimi štvornohými priateľmi.