Choď na obsah Choď na menu
 


Čo je to BARF.

26. 3. 2012

a5.jpg 

 

Čo je to BARF?
Prvýkrát skratku BARF použila američanka Debbie Tripp, aby označila ľudí, ktorí kŕmia svojich psov čerstvou surovou stravou. V tomto prípade BARF znamená Born Again Raw Feeders (znovuzrodená surová potrava). Neskôr bol názov zmenený na Biologically Appropriate Raw Foods – biologicky vhodná surová potrava.
 
Prečo kŕmiť surové mäso?
Lebo vidím, čo dávam psovi do misky, viem upraviť dávku podľa potreby (pribrať, schudnúť...) a chutí im to neporovnateľne viac, než čokoľvek iné :o)
A trošku odbornejšie - črevo psa je veľmi krátke, pretože od prírody sa pes má živiť surovou (prevažne) mäsovou stravou, ktorá je rýchlo (cca. do 24 hodín) strávená. Doba trávenia klasických granúl je obvykle 3 až 4 dni.
Varením sa v živočíšnych bielkovinách menia reťazce aminokyselín a z väčšej časti sa stávajú pre psa nevyužiteľnými. Bielkoviny sú po vare ťažko stráviteľné a strácajú veľké množstvo minerálnych látok.
Pri kŕmení surovým mäsom majú žalúdočné šťavy v žalúdku psa hodnotu pH menej než 1 (človek pH 4 až 5), čo je hodnota zrovnateľná s kyselinou, ktorá ľahko rozloží aj surové kosti. Žalúdočné šťavy psa kŕmeného surovým mäsom tak obsahujú viac kyseliny soľnej (sú kyslejšie) než u psa kŕmeného hotovými krmivami s prevahou obilnín (extrudované granule, konzervy). Tato kyslosť zlikviduje salmonelu, škodlivé baktérie, plesne alebo parazity v tráviacom ústrojenstve. Mäso od mäsiara, určené na ľudský konzum, môžme podávať priamo čerstvé, mäso z iných zdrojov sa odporúča premraziť. Mrazenie zlikviduje všetky prípadné baktérie. Toto sa netýka Aujezského vírusu, ktorý sa môže nachádzať v surovom bravčovom mäse. Na Slovensku sa tento vírus nevyskytuje, v okolitých krajinách (napr. Poľsko) riziko stále je. Zlikvidovať sa dá iba varom, takže bravčové mäso neznámeho pôvodu odporúčam uvariť. Samostatná kapitola je divina, ktorú surovú nepodávame nikdy, vždy len dobre uvarenú.
 
Koľko kŕmiť?
Dospelý pes má dostávať cca 2% svojej hmotnosti. Aktívne psy môžu denne potrebovať 3-5% hmotnosti. Šteniatka dostávajú cca 10%, množstvo sa postupne s vekom znižuje. Samozrejme tieto % sú len orientačné, množstvo krmiva v praxi upravíme podľa konkrétneho psa (či mu lezú rebrá alebo sa pomaly nedajú nahmatať).
Nie je potrebné, aby každá kŕmna dávka obsahovala všetko, čo pes potrebuje. Stačí, ak súhrn všetkých nepostrádateľných živín dostane pes v období niekoľkých týždňov. Preto pri zostavovaní jedálničku BARF nie je chybou kŕmiť aj pár dní jednostranne. Predpokladom optimálnej výživy je len široké spektrum živín, ktorých druhy a zdroje je vhodné striedať.
Kŕmna dávka by mala obsahovať 30% príloh (sem rátame ovocie, zeleninu, mliečne výrobky, vločky atď) a 70% tvorí mäso a mäsové kosti (z toho 30% je čisté mäso a 70% mäsové kosti, t.j. kosti obalené mäsom, napr. kuracie stehná, trupy, krídla, bravčové rebrá atď.) 2x do týždňa môžme dávku čistého mäsa nahradiť vnútornosťami.
 
Pár rád na začiatok...
V prvých dňoch dávame jemnejšie kuracie mäso, mrkvu, jablko - len pár základných ľahko stráviteľných vecí, kým si žalúdok nezvykne na nový druh potravy. Psíkom, ktorým surové mäso "nevonia", ho môžme na chvíľku hodiť do vriacej vody, zvonku chytí pach vareného, ale vnútri zostane surové a psík si postupne zvykne. Mäsové kosti môžme spočiatku pridržať, aby sa ich pes naučiť kúsať a nehltal ich, šteniatkam ich môžme podrviť tĺčikom na mäso, aby sa im ľahšie kúsali. Pri malých rasách psíkov treba dávať obzvlášť pozor, aby im niečo nezabehlo. Často majú problémy napr. s prekúsaním kuracej kože alebo šlachovitejšieho mäsa. Nové veci do stravy zaraďujeme postupne, aby sme v prípade problémy vedeli identifikovať, čo ho spôsobilo.
 
Aké mäso kŕmiť?
Mäsové kosti - Ideálne sú napríklad neorezané rebrá, z kuriat krky, krídla, trupy, a stehná, bravčové chvosty, packy atď. Raz za čas môžme dať aj kosť "holú" - jej ohlodávanie pomáha čistiť zuby, chrupavky dodávajú dôležité látky pre kĺby a psík sa tým skvele zabaví :o)
Trochu odborne - kosti obsahujú minerály, tuky, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a hlavne kostnú dreň, ktorá je veľmi výživná. Surové kosti poskytujú tiež prirodzené antioxidanty proti starnutiu a enzýmy.
Mäso - Čistým mäsom môžu byť rôzne druhy svaloviny - kuracie prsia, hov. alebo brav. srdce, rôzne mleté druhy mäsa a pod. Záleží od veľkosti psíka a stavu peňaženky, čo všetko môže majiteľ pre svojho miláčikak úpiť. Radíme sem aj ryby - menšie druhy rýb sa môžu podávať surové, kostičky sú mäkké a ohybné (neveriaci Tomášovia môžu rybičku rozobrať a presvedčiťa sa sami :o)
Čisté mäso obsahuje veľa fosforu, pomer medzi vápnikom a fosforom vyrovnávame práve kosťami. Mäso ďalej dodáva bielkoviny, tuky, vodu, určité vitamíny a minerálne látky. Je tiež dodávateľom energie. Neobsahuje škrob, cukry alebo vlákninu. Surové mäso je chudobné na sodík, ale bohaté na draslík. To je dobré pre psov so srdcovými problémami. Mäso s najnižším množstvom sodíka je hovädzina a bravčovina, mäso s najvyšším množstvom draslíka je bravčovina spolu s kuracinou. To robí bravčovinu vhodnou pre kardiakov. Hovädzie, jahňacie, kuracie a bravčové mäso sú veľmi chudobné na vápnik a magnézium - sú vhodnou potravou pre psov náchylných na močové kamene. Hovädzie a jahňacie mäso sú zdrojom zinku. Najlepším zdrojom železa je hovädzina.. Najtučnejšie (a teda najvýkrmenjšie) je bravčové mäso, najdiétnejšie je chudé kuracie bez kože (napr. prsia), prípadne ryby. Srdce je výborným zdrojom bielkovín, B vitamínov a železa. Obsahuje tiež nenasýtené mastné kyseliny a v menšej miere vitamín A. Obsahuje značné množstvo taurínu, ktorý je v potrave dôležitý pre srdce.
 
Vnútornosti - Najčastejšie sa u nás vyskytuje pečeň a obličky. Medzi vnútornosti sa rátajú aj pľúca, mozočky, "býčie gule" a podobné chuťovky, záleží od toho, čo človek vymákne u mäsiara.
Pečeň - je najväčším zdrojom vitamínu A. Pečeň je tiež bohatá na vitamíny D, E a K. Je výborným zdrojom minerálov, predovšetkým zinku, magnézia, selénu a železa. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, hlavne B2, B3, B5. biotín, kyselinu listovú, B12, cholín a inositol. Obsahuje tiež menšie množstvo B1 a je dobrým zdrojom vitamínu C. Pečeň poskytuje zdroj bielkovín a nenasýtených mastných kyselín omega-3 a 6.
Obličky - sú zdrojom bielkovín, esenciálnych mastných kyselín a vitamínov. Sú bohatým zdrojom železa a zinku.
 
 
Čo k mäsu?
 
Zelenina a ovocie:
Najhodnotnejší dodávateľ vitamínov, minerálov a stopových prvkov sú zelené listové zeleniny, ďalej farebné zeleniny a ovocie. Surové zemiaky, cibuľa a nezrelé plody (napr. nazelenalé rajčiny) sú tabu. U nás sa najčastejšie zo zelenej vyskytuje hlávkový šalát, špenát a ľadový šalát, z ostatných mrkva, uhorka, paprika, zeler, kaleráb, brokolica, cvikla. Z ovocia sem tam jablká a banány, inak čo nájdem doma a podelím sa :o)
Ovocie:
Najväčší podiel ovocia tvorí voda.. Hlavnou živinou ovocia sú cukry, je to energetické jedlo. Obsahuje mnoho vlákniny, vitamíny, enzýmy, antioxidanty, minerálne látky, malé množstvo bielkovín a tukov. V surovom ovocí sú najviac prítomné dve živiny, vitamín A ako karotén a vitamín C. Pes môže jesť všetky druhy ovocia (okrem avokáda), avšak tropické ovocie je obzvlášť cenné, pretože obsahuje mnoho antioxidantov.
Jablká – sú bohaté na karotén a pektín (významná časť vlákniny),beta-karotén a vitamínu C ako aj niekoľkých vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B6, kyselinu listovú a mnoho draslíka.
Hrušky – sú výborným zdrojom vlákniny, taktiež obsahujú pektín. Čerstvé hrušky obsahujú draslík, ktorý je nevyhnutný pre udržovanie srdca, svalového sťahovania, nervového prenosu a metabolizmus sacharidov. Hrušky tiež obsahujú vitamín C.
Grapefruit - je výborným zdrojom flavonoidov, vo vode rozpustnej vlákniny, draslíka, vitamínu C a kyseliny listovej. Má protirakovinové účinky. Pektín v grapefruite znižuje hladinu cholesterolu. Pomaranč – je výborným zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej, draslíku, vitamínu B1. Dôležitou výživovou hodnotou pomaranču je jeho zásoba flavonoidov, čím pomaranč pomáha posilňovať imunitný systém, podporuje pojivové tkanivo a podporuje zdravie celkovo. Pomaranč chráni proti vzniku rakoviny a ničí vírusové infekcie.
Zelenina
Zo surovej zeleniny pes získava vlákninu, omega-3 esenciálnu mastnú kyselinu, mnoho pre psa potrebných vitamínov, mnoho enzýmov a rozličných antioxidantov a fytochemikálii.
Brokolica - Je bohatým zdrojom vitamínu C, beta-karoténu, kyseliny listovej, vápnika, vlákniny a chrómu. Brokolica má protirakovinový účinok.
Špenát - obsahuje dvakrát viac železa ako ostatná zelenina. Obsahuje chlorofyl a karotén, čím sa stáva bohatým zdrojom antioxidantov. Je aj zdrojom vlákniny, vápnika, draslíka a vitamínov A, B6 a K.
Zeler - je bohatý na vápnik, draslík, fosfor, sodík a železo a tiež vitamínov A, B, C. Taktiež znižuje nervozitu a používa sa na neutralizovanie kyselín.
Mrkva - je najbohatším zdrojom pro-vitamínov A, karoténov, spomedzi všetkých bežne konzumovaných zelenín. Beta-karotén je silným antioxidantom. Mrkva tiež obsahuje vitamíny B, C D, E, K, riboflavín, niacin, vápnik, draslík, fosfor, sodík a železo. Opakovane sa ukazuje, že mrkva vyživuje očné nervy a významne zlepšuje zrak.
Paprika - Červená paprika má trikrát viac vitamínu C ako citrusy. Okrem toho červené papriky sú veľmi dobrým zdrojom beta-karoténu a poskytujú vhodné množstvo vlákniny a vitamínu B6. Pretože paprika stimuluje cirkuláciu a zlepšuje krvný tok je považovaná za vhodné jedlo pri poruchách cirkulácie a ako prostriedok pre podporu trávenia.
 
Prílohy
Ryža, cestoviny, vločky (ideálne sparené = zaliať horúcou vodou a nechať nacucať),
Mliečne - syr, jogurt, tvaroh, acidko...vyhýbať sa čistému mlieku a smotane
 
Ostatné:
Mojim potvorám zvyknem ešte do žrádla pridať sem tam masť, najmä v zimných mesiacoch keď sa ochladí, sem tam olej (akýs a pritrafí - olivový, slnečnicový, rybí...), vajcia a počas pĺznutia sú výborné ľanové semiačka. Nežravcom pomáhajú kvasnie (čo ale nie je náš prípad ani náhodou :D )
Vajcia - Považujú sa za výborný zdroj bielkovín. Obsahujú celú radu minerálov, vrátane výborného množstva vápniku (hlavne v žĺtku), všetky vitamíny okrem vitamínu C, radu vysoko kvalitných nasýtených a nenasýtených mastných kyselín, výživný lecitín a celú radu enzýmov a ďalších zložiek prispievajúcich k dlhovekosti. Škrupina pomáha vyvažovať obsah vápnika v potrave. Vaječné žĺtka sú výborným jedlom pre psov s kožnými problémami.
Ľanové semienko - Olej zo semienka je bohatým zdrojom esenciálnych mastných kyselín. Ľanový výťažok lignan znižuje cholesterol a chráni zvieratá pred cukrovkou. Obsahuje vlákninu, kyselinu alfa-linoleovú a lignany. Tieto zložky môžu pomáhať pri prevencii srdcových chorôb a snáď i pri liečbe chronických ochorení ľadvín.
 
Je potreba niečo pridávať?
Z vlastných skúseností - ak sa dodrží pestrosť stravy, nie. Po roku kŕmenia boli hodnoty jednotlivých prvkov v krvi úplne ukážkové. Ale kto chce, pre kľud na duši môže pridávať vitamínovo-minerálne doplnky, v ponuke ich je viacero druhov a značiek. Ich podávanie by som ale zvážila hlavne v období rastu - pri výmene zubov má telo zvýšenú spotrebu vápnika, tak aby náhodou nechýbalo.
 
Niečo na záver:
Čo ešte dodať - asi len
DOBRÚ CHUŤ :
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Good girl

low,26. 3. 2022 9:48

Hello, I'm good girl and looking for good man. If you are interested, I'll send my photo. Thank's https://tinyurl.com/y6vghgxo

check over here pharmacyproduct

CarlosIcorb,26. 3. 2022 5:44

website here https://pharmacyproduct.space/chl/10/product-1210/

find this hotsaleproduct

Warrenatomi,26. 3. 2022 5:33

Get More Information https://hotsaleproduct.space/germany/varicose-veins/venoten/

Test, just a test

AnthonydoG,26. 3. 2022 5:20

Trump's pressure on investigators prompted Rep.


Zoe Lofgren, who sits on the House committee probing the insurrection, to warn that the ex-President had issued a "call to arms."
"Calling out for demonstrations if, you know, anything adverse, legally, happens to him, is pretty extraordinary. And I think it's important to think through what message is being sent," the California Democrat told CNN's Pamela Brown on Sunday.
In yet another sign of Trump's incessantly consuming inability to accept his election loss, he issued a statement that same evening slamming former Vice President Mike Pence for refusing his demands to overturn the result of the democratic election in 2020, and falsely claimed that the then-vice president had the power to do so.

more info here topshophealth

Samueltig,26. 3. 2022 4:39

wikipedia reference https://topshophealth.space/bulgaria/slimming/product-1185/

Popular best essay editor sites

BuyEssayOnline,26. 3. 2022 4:20

Popular best essay editor sites https://griffin-realstate.com/how-to-write-about-a-painting/

Superlative Roblox Purpose

Dexonphalt,26. 3. 2022 4:18

Hello, here you can on roblox scripts and more.
https://advancedjournals.org/exploit-on-roblox-mobile-without-gameguardian/.html
https://advancedjournals.org/drug-x-interferes-with-the-action-potential-of-neurotransmitter-at-synapse/.html
https://advancedjournals.org/roblox-scripts-your-bizarre-adventure/.html

useful reference goodpharmstore

Davidkap,26. 3. 2022 0:29

Look At This https://goodpharmstore.space/argentina/tovar-name-zenza/

directory goodnaturpharmacy

ThomasMub,25. 3. 2022 23:43

click here now https://goodnaturpharmacy.space/peru/diabetes/d-norm/

great post to read goodfeling

RichardATOLA,25. 3. 2022 18:19

find here https://goodfeling.space/mexico/category-10/wellcard/

More Bonuses pharmacystories

LloydOvand,25. 3. 2022 18:10

read what he said https://pharmacystories.space/slimming/product-1244/

learn this here now allnatural

RobertPlame,25. 3. 2022 14:08

why not look here https://allnatural.space/mexico/varicose-veins/prod-1021/

Romeo and juliet gcse coursework act 3 scene 1

BuyEssayOnline,25. 3. 2022 14:07

Romeo and juliet gcse coursework act 3 scene 1 https://www-essaypro-com.creacionblog.com/9838686/essaypro-is-it-legit-essaypro-com-legit-essaypro-vs-essaypro-scholarship-is-essaypro-confidential

Read More Here naturelement

BernardEngic,25. 3. 2022 12:48

official statement https://naturelement.space/vnm/potency/men-booster-coffee/

Clicking Here leadpharmacy

CarlosGog,25. 3. 2022 11:43

my response https://leadpharmacy.space/germany/cat-slimming/prod-redburn-ultimate/

browse this site goodpharm

WayneTex,25. 3. 2022 10:51

important source https://goodpharm.space/colombia/14-category/fixinol/

Get More Info solarmedic

Melvinref,25. 3. 2022 7:38

find out here now https://solarmedic.site/bgd/cat-3/prostaffect/

check my site propharmacy

StanleyWhigh,25. 3. 2022 3:47

see this website https://propharmacy.site/lithuania/potency/dr-extenda-erectile-stimulants/

check it out productmax

Dextervow,25. 3. 2022 2:25

view https://productmax.space/estonia/beauty/product-168/

additional hints hotsalepharm

Eliashoisa,25. 3. 2022 1:05

see page https://hotsalepharm.space/bulgaria/hemorrhoids/proctolab/